ГЛАВНА ЗА НАС ЗА МАЛТА ХОТЕЛИ ЕКСКУРЗИИ КОЛЕЖИ ОТЗИВИ

Bg

ЕКЗОТИЧНА СИЦИЛИЯ ЕКЗОТИЧНА САРДИНИЯ

En


 
Уважаеми гости на нашата страница
представяме Ви
 
М а л т а

                                                              

 

Малтийският архипелаг, състоящ се от островите Малта, Гозо и Комино, е разположен в самия център на Средиземно море, на около 90 км от Сицилия и 230 км от Северноафриканското крайбрежие. Остров Малта е с размери около 27 х 15 км. Гозо е почти два пъти по-малък, но с 10 пъти по-малко население.

 

В Малта няма реки, езера, планини. Типичният малтийски пейзаж във вътрешността на острова е разлети хълмове, с малки ниви по тях, отделени една от друга с огради от редени камъни без спойка от цимент. Друг интересн вид преграда между нивите могат да бъдат...кактуси. Но за сметка на това крайбрежната ивица предлага голямо разнообразие от природни красоти !

население - близо 500 000 души.
столица - Ла Валета.
религия- католическа
часово време- + 1 Гринуич ( минус 1 час от България )
официални езици- малтийски и английски / голяма част от населението говори и италиански
парична единица - ЕВРО 
климат- типичен средиземноморски, приятен и здравословен. Средна температура от ноември до март 14-18° С, като в някои от тези месеци може да достигне и 20-24. През лятото средната температура е около 30-32° С. Но свежият бриз от морето не допуска прекалена горещина дори и в най-знойните месеци, когато дневните температури могат да достигнат и 37-38 градуса. За тези, които искат да избегнат горещините, но все пак да е топло, препоръчваме за почивка периода от октомври до средата на ноември (когато температурата на морската вода може да се изравни с тази на въздуха - около 25-27), и месеците април, май, юни

ИСТОРИЯ
Въпреки малкия си размер, Малта - поради своето стратегическо положение - почти в средата на Средиземно море, на истински морски кръстопът, винаги е играла важна роля в района от древни времена до днес. Всички периоди в развитието на Малтийския архипелаг са интересни, но два са тези, които се открояват: неолитният и този на рицарите на Ордена Св.Йоан Кръстител от Йерусалим, Родос и Малта.
Неолитните храмове се считат за най-древния архитектурен паметник в света - по-стари от египетските пирамиди.

През 1530 г., рицарите на Св.Йоан донасят нова епоха с огромно културно значение за острова. Преди тях тук са пребивавали  финикийци, картагенци, римляни, араби, нормани и кастилци - всички те са оставили свой отпечатък върху характерните особености на местното население, което най-вероятно е дошло от близкия остров Сицилия.

Историята на рицарите започва през 11 век в Йерусалим,

когато тяхната задача е била да се грижат за ранените и заболелите поклонници тръгнали към Божи гроб. Скоро техните функции се разширили-за да се превърнат в главния щит на защитата срещу османското нашествие. В продължение на повече от два века рицарите успявали да отстоят на турските набези, но през 1523 г. били принудени да напуснат своята крепост - остров Родос и през 1530 година се установяват в Малта. Те бързо подобряват търговията, създават болници и превръщат Малта в културно средище. Островът станал много привлекателен за турската империя поради стратегическото си положение и възможността след завладяването му да се проникне в Западна Европа през Сицилия и "ботуша" на Италия. Турската империя напада Малта през 1565 г. с цялата си мощ, превъзхождайки многократно бранителите. Битките продължават четири месеца. Подпомогнати от малтийското население и подкрепа от Сицилия и главно от Испания, рицарите отстояват обсадата и отбелязват не само най-важната победа в историята на страната, но допринасят и за спасяването на Западна Европа и християнството, спечелвайки една от най-славните битки в Европа - "Голямата обсада". След тази победа започва "златна ера" в развитието на културата и изкуствата в Малта и Гозо. Построена била и нова крепост-столицата Ла Валета, кръстена на нейния основател-Великия магистър Жан Парисо Ла Валет, под чието ръководство малтийците разбили турския нашественик. Укрепленията и постиженията на изкуствата от това време, съкровищата в музеите и черквите, са сътворени от най-известните художници, архитекти и скулптори от тази епоха. Това е накарало Сър Уолтър Скот да опише Валета като "Град, построен от джентълмени за джентълмени".

През 1798 г. Малта е завладяна от Наполеон, което довело до приключване епохата на рицарите. Но престоят на Императорските войници  бил кратък - само две години, след което с добре организирано въстание малтийците успяват да изгонят френския гарнизон. След този важен момент в историята на острова е положено и началото на тясната връзка с Великобритания - Малта се превръща в една от перлите на Английската корона.
Администрацията й създава доста работни места за местното население, развива някои нови производства за острова, полага и основите на туризма.
През 1964 година Малта е обявена за независима, а през 1974 година е провъзгласена за парламентарна Република.

ФОЛКЛОР И ПРАЗНИЦИ
Малтийците обичат празненствата. Всяко село и градче има своя празник - "феста", който е посветен на светеца-патрон. Фестата е най-важното събитие в календара на всяко населено място и всички участват активно в нейното подготвяне и провеждане. Улиците се украсяват със знамена, огромни драперии, а вечер - с хиляди разноцветни светлини. Специално внимание се отделя и на украсата на черквите.
В деня на празника статуята на светеца-патрон се понася на раменете на няколко мъже из улиците на селището, а тържественият камбанен звън придружава процесията. Вечерта завършва с грандиозни фойерверки.

 

Изключително интересно е да се посети Малта по Коледните и Новогодишните празници. Ще Ви привлекат не само приятните температури (дневни-около 15 и често до 18 градуса), но и невъобразимото оживление и купон навсякъде.

А на Великден - на определени места се организират пищни шествия-процесии, пресъздаващи сцени от Библията. Въодушевлението по празнично украсените и обсипани с безброй светлини площади, улици, магазини, ресторанти и др.заведения е изключително.
За заинтересованите организираме специални турове - за да станете свидетели на грандиозната процесия.

ИКОНОМИКА И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ
Природата е била щедра към Малта, дарявайки я със слънце, кристално море, многобройни и удобни за акостиране заливи, но не и в друго: в Малта няма природни ресурси, руди, нефт, газ, гори, езера - само 38 % от площта й е обработваема земя, отвоювана с много труд и усърдие. Водните ресурси са много ограничени и се разчита изключително на обезсоляването на морската вода. Именно поради това страната успява сама да задоволява едва 20% от нуждите си за храна, енергия, прясна вода и доста промишлени изделия, и е обяснимо защо е силно зависима от вноса;
Основните отрасли, които се развиват са промишленост ( строителство, електроника, строеж на яхти, строителство, хранително-вкусова, текстилна и шивашка, преработка на тютюн), промишлено обслужване (сухи докове за ремонт на кораби и яхти) и разбира се - туризъм.
Безработицата е ниска - около 2%, а средногодишната инфлация (на хранителни стоки) е около 2-3 %.
Не може да се каже, че в Малта има бедни хора. По улиците е невъзможно да се срещнат просяци. Статистиката не отчита население, живеещо на границата на бедността !
За това говори и самият факт, че минималната заплата (за неквалифициран труд) е около 690 евро на месец. Средноквалифицираната работна сила е платена между 6 и 10 евро на час. Размерът на пенсиите варира - между 450 и 900 евро/ максималната е 1 160/
Но за да се придобие по-ясна представа на какво се равнява тази сума трябва да се има и предвид какво може да се купи с тези пари:
- например с парите за 10-15 часа неквалифициран труд човек може да се изхрани 1 седмица, или да си плати месечните разходи за ток и вода, или да купи около 40 литра безоловен бензин (цената на 1 литър А-95 безоловен е 1.41евро)

В общи линии стандартът може да се определи като нещо средно между Западна Европа и България. И все пак - със 100 евро в Малта могат да се купят повече стоки в сравнение с много други европейски страни. По-евтино е отколкото в Италия, Гърция, Испания, Белгия, Холандия, Швейцария, Франция... За едно кафе-истинско еспресо или безалкохолно, вода, малка бира, сок в заведения от средна категория ще платите от 1.40 до 1.60 евро; за бутилка местно добро вино - около 10-12 евро, за порция основно ястие (но значително голяма - стига за двама души) - от 8 до 12 евро. В изисканите висококатегорийни ресторанти цените са с около 30% по-високи.
Цените на полупансион (доплащане за вечеря) в 3*** хотели варират от 10 до 12 евро, на 4**** - от 12 до 15 евро, а на 5***** - от 24 до 30 евро на ден. Но хотелите предлагат богата "шведска маса" с изобилие от предястия, салати, супи, основни ястия, десерти.
Цените за хотелско настаняване със закуска (предложени чрез тур-операторски фирми) са също значително по-ниски в сравнение с тези в Централна и Западна Европа).

Частните жилища, вили и къщи съставляват около 80 % от целия жилищен фонд, като само около 25 % от притежателите на недвижима собственост живеят в апартаменти - предимно тристайни и четиристайни със средна площ около 130-180 кв.м, докато жилищната площ в къщите и вилите често надхвърля 200-250 кв.м. Свободните наеми през последните няколко години се увечиха и достигат понастоящем от 700-800 евро на месец в някои райони (при дългосрочен договор), но за напълно обзаведен 2/3 спален апартамент. В престижните райони и в зависимост от вида оборудване, той може да стигне и до 900-1200 евро. В Малта е рядко явление малтиец да наеме жилище на свободен наем. В същото време държавните наеми се движат около 100-200 евро на година. А държавата подпомага всячески онези семейства, които нямат достатъчно средства за закупуване на собствено жилище; банките също - отпускайки кредити срещу много изгоден лихвен процент - около 2.5-3 %. Прегледите и лечението в Държавните болници са безплатни, образованието в държавните училища, колежи и Университета е също безплатно. Всеки ученик в 11 и 12 клас и студент, независимо от успеха си и дохода на семейството получава стипендия. А държавата поема разходите по транспорт на децата с автобуси до училището. Семействата на децата, посещаващи частни колежи получават данъчни облекчения и известни дотации от държавата.

Характерно за Малта е разнообразието. Където и да отседнете на острова, няма да сте далеч от богатото археологическо и културно наследство, от крайбрежната ивица, от многобройните заведения - кафенета, барове, ресторанти или от някой пъстроцветен пазар. Дори и при най-кратък престой ще имате възможност да се насладите на вкуса на изкушенията, които островите предлагат.

Когато и да посетите Малта, слънцето, сърдечните малтийци и кристалните води на Средиземно море ще Ви устроят гостоприемно посрещане в страната си, изпъстрена с невероятни пейзажи - пътешествие в миналото и настоящето. Тук историята оживява и хармонизира със Средиземноморската радост от живота, а Вие..... имате възможност да сте част от нея.

И малко статистика:
·  Интересно е да се отбележи, че туризмът в Малта бележи значителен прираст през последните 3-4 години; според данните за 2018 година :
над 2 600 000 туристи са посетили острова през 2019 година, носейки чист приход от над 3 млрд. евро !!!
· средногодишен брой курсисти по английски език - близо 100 000 от над 40 страни


Полезна информация:

* ляво движение
* валута ЕВРО
* Банки - работно време от 8-13.30 ч., понеделник до събота вкл.; два пъти в седмицата - и след обяд..
* Магазини - раб.време от 9 до 19.00 ч.- 6 дни в седмицата, но някои магазини са с прекъсване на обяд от 13.00-16.00 *Най-популярни "шопинг"- центрове: Слима и Валета - с богатата си магазинна мрежа
* Коли под наем - Малта се слави с едни от най-ниските си цени за отдаване на коли под наем. ( колите са с десен волан..)
* Барове, ресторанти, кафенета, дискотеки: най-популярното място в Малта - с голяма концентрация на барове, ресторанти и дискотеки е районът Пачевил в        St.Julians - над 70 на брой. По крайбрежния булевард от St.Julians до Sliema i Gzira можете също да намерите многобройни заведения от всякакъв характер.
Другите известни курорти като Аура, Буджиба и Слима предлагат също заведения от всякакъв вид, но по-малко на брой
- много разпространени са така нар. "танц-барове" - с музика, без изявен дансинг

- в ресторантите се сервира храна от европейската кухня (особено популярна е италианската), китайската, индийската, Близко и Далечноизточната кухня. Храната, която се предлага е винаги много обилна като количество, вкусна и с доказано качество! 

  
 

не пропускайте да видите в Mалта !

 Reg.C 26745  •  License TRA / M45  •  VAT-MT 1613-4207

За контакти: 0888-917416 / Mobile / Viber: 00356-99 445026 Mobile / Viber: 00356-99 243883 SKYPE: emil_malta

  mariana@onvol.net